dinsdag 5 juni 2012

ALGEMEEN BOEKVERSLAG : HET BITTERE KRUID

 

ALGEMEEN BOEKVERSLAG : HET BITTERE KRUID


1a. Marga Minco, Het Bittere Kruid, een kleine kroniek
Wolters-Noordhoff, Groningen 2001, eerste uitgave 1957
90 bladzijden


b. Psychologische oorlogsroman


c. Samenvatting:
Marga komt met haar ouders terug in Breda, nadat ze waren gevlucht voor de Duitsers. Haar vader vindt het nog niet nodig om voor de Duitsers onder te duiken, omdat hij denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Vroeger al was Marga lastig gevallen door kinderen omdat ze joods was, en ze kon zich herinneren dat er altijd afstandelijk en bang werd gereageerd als ze bijvoorbeeld iemand uitnodigde om naar binnen te komen. Ze vindt het ook moeilijk dat alles onder de bezetting verboden was.
Op een dag komt vader thuis met de sterren die goed worden ontvangen door iedereen.
Vader en Dave (de broer van Marga) krijgen een oproep voor het werkkamp, maar worden beide afgekeurd, omdat vader huidaandoeningen heeft en Dave iets uit een flesje heeft genomen dat hem ziek maakte. Een niet-joods buurmeisje neemt, bij een bezoek om een tennisracket een heleboel van Marga's spullen mee, omdat zij ze mooi vindt en Marga zegt dat ze ze mee mag nemen, want zij zal er waarschijnlijk toch geen gebruik van maken als ze weggaat. Om hen heen duiken steeds meer mensen onder. Toch wil vader nog niet onderduiken, ondanks dat er wel razzia's worden gehouden. Ook Bettie, de zus van Marga, wordt door de razzia's opgepakt.
Als Marga, Dave en Lotte (de vriendin van Dave) een oproep krijgen, komen ze daar onderuit omdat de dokter een attest achtergelaten had voor Marga en Dave. Lotte mocht blijven om Marga en Dave te verzorgen. Marga's ouders moesten in een ghetto in Amsterdam gaan wonen, omdat ze over de vijftig waren.
Op een dag heeft Marga genoeg van het rondlopen in haar pyjama de hele dag. Ze gaat met de trein, wat zeer gevaarlijk was, naar Amsterdam om haar ouders op te zoeken. Veel mensen om hen heen duiken onder, maar de familie van Marga nog steeds niet omdat ze er het geld niet voor hebben en omdat vader optimistisch blijft en hoopt dat het misschien niet nodig zou zijn. Dave en Lotte wonen inmiddels ook in Amsterdam. Ze gaat naar hen toe als op een avond haar ouders door de Duitsers worden opgepakt. Zij kon nog net door de achterdeur ontsnappen.
Omdat haar identiteitspas in handen was gekomen door de Duitsers onderging Marga een metamorfose; haar haar werd gebleekt. Toch besluiten ze om naar Utrecht te gaan om daar onder te duiken, maar op het station worden Lotte en Dave opgepakt. Marga redt het naar Utrecht, maar kan niet bij het onderduikadres terecht. Ze gaat weer terug naar Amsterdam en wordt daar door een jongen, Wout, geholpen met een ander adres te zoeken. Omdat er weinig plaats was, en omdat ze moest betalen en haar geld opraakte, moest Marga een aantal keren van onderduikadres wisselen. Tot na de oorlog verblijft ze in Heemstede. Na de oorlog gaat ze haar oom en tante opzoeken in Zeist. Zij zijn niet opgepakt omdat haar tante Nederlands was. Haar oom kon nog steeds niet begrijpen dat zijn familie allemaal dood was en ging ook elke dag naar de tramhalte om te kijken of ze niet toevallig langs kwamen. Toen haar oom gestorven was en Marga haar tante nog eens op ging zoeken zag ze ook de tramhalte waar hij altijd had gezeten. Alleen zij beseft wel dat noch haar ouders noch Bettie, Dave of Lotte terug zouden komen.
1. Ricardo had dit boek vorig jaar ook gelezen en hij zei, dat hij dit het leukste boek van zijn lijst vond. Daarnaast was het ook in een duidelijke, makkelijke taal geschreven en dat is voor mij wel handig. Omdat hij zei dat het een interessant boek was en ik me wel interesseer in gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, leek het me een leuk een interessant boek.
2. Het hoofdthema van het boek is: het leven van de joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de problemen en angsten die hiermee gepaard zijn gegaan. De schrijfster is zelf een jodin die de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft en ze kan dan ook goed beschrijven hoe het was in die tijd. Vooral in het laatste hoofdstuk word duidelijk wat een grote impact de Tweede Wereldoorlog heeft gehad en dat de gebeurtenissen nog lang impact hebben op haar leven.
De motieven die terug komen in het verhaal hebben allemaal te maken met de oorlog en de gevolgen hiervan. Oorlog is dan ook het belangrijkste motief in het verhaal. Dood en vervolging, met specifiek de vervolging van de Joden, en de angst die hiermee gepaard gaat, zijn ook motieven die sterk in het boek terugkomen. Om de hoofdpersoon heen worden steeds meer mensen opgepakt en vermoord. In het laatste hoofdstuk, dit hoofdstuk heeft het meeste indruk op mij gemaakt, speelt vooral verdriet een grote rol.


3. De schrijfstijl van het boek is vrij makkelijk. Er worden bijna geen moeilijke woorden gebruikt en het boek bestaat vooral uit korte zinnen. Dat maakt voor mij het boek heel prettig en snel te lezen. Het is echt zo'n boek dat je binnen een paar dagen uitleest. De kortere zinnen, maken wel dat het boek weinig emotie uitstraalt. Op het laatste hoofdstuk na, wordt het hele verhaal vrij droog en emotieloos vertelt. Dat maakt het contrast met het laatste hoofdstuk juist veel groter, iets wat ik erg sterk vond. Daarnaast worden in het boek veel gesprekken beschreven, die de hoodpersoon voert, met familie of vrienden.
Het begon op een dag dat mijn vader zei: 'We gaan eens kijken of iedereen er weer is.' pagina 7
– 'Je zult hem wel zien', zei hij. 'Kom maar. Pagina 16


4. Er is eigenlijk maar een persoon in het boek die je echt volgt. Dit zorgt ervoor wel dat je deze persoon, Marga, goed leert kennen en weet hoe ze zich voelt en hoe ze over dingen denkt. Daarnaast volg je nog enkele familieleden en kennissen, die soms tegenstellingen met elkaar vormen. Zo is de moeder heel achterdochtig tegen over de Duitsers en heel achterdochtig, maar de vader is juist heel optimistisch en geeft je het gevoel dat het allemaal goed gaat komen. Tijdens het verhaal verdwijnen steeds meer van de mensen die je hebt gevolgd, omdat veel van hen door de Duitsers gepakt worden, dit laat je wel nadenken over de gebeurtenissen.
In het boek staan de gevoelens en de gebeurtenissen van de hoofdpersoon centraal. De gebeurtenissen volgens elkaar in een rap tempo op en slepen je zo steeds dieper het verhaal in. Ook al gebeurt er een hoop toch wordt alles rustig en duidelijk verteld, het is dus ook helemaal niet storend. Daarnaast zijn de gebeurtenissen erg geloofwaardig en realistisch beschreven.
5. Ik vond het een goed geschreven en interessant boek. Vooral het laatste hoofdstuk vond ik erg mooi. Het contrast wat dit hoofdstuk met de rest van het boek maakte vond ik erg goed. Je volgt de hoofdpersoon goed en je wordt als het ware meegesleurd in het verhaal. Ik heb het boek echt in een paar dagen uitgelezen en dat doe ik echt bijna nooit. Dus dat geeft wel aan dat ik het echt een goed boek vond.







http://www.scholieren.com/boekverslagen/4943
http://www.boeken-informatie.nl/genres/overzicht.html












Geen opmerkingen:

Een reactie posten